maandag 27 juli 2009

Ald Fryslân hét veilinghuis - IJLST

Roodhemsterweg 88651 CV IJLST
tel: 0515 - 44 55 22
fax: 0515 - 44 55 25
e-mail: info@aldfryslan.nl
web: http://www.aldfryslan.nl/

Het veilinghuis richt zich op het taxeren en veilen van roerende zaken, met name Kunst, Antiek, Curiosa, Sieraden en Zilver.
Vijf veilingen per jaar en een kerstveiling.
Kijkdagen: drie dagen voorafgaand aan een veiling.
Taxatiedagen
Inbreng en taxaties: op werkdagen van 9.30 uur tot 12.15 uur.
Taxaties aan huis op afspraak.
Kopen op een veiling, hoe doe ik dat?
U ziet tijdens de kijkdagen van Ald Fryslân hét veilinghuis een leuke antieke spiegel, gouden broche, schilderij of antieke kast en wilt die kopen. U vraagt zich af hoe dat moet.
In de veilingcatalogus staat vermeld op welke avond het goed dat u op het oog hebt wordt geveild. Die avond gaat u naar het veilinghuis en vraagt bij de receptie een biednummer. Dit biednummer staat op een (duidelijk leesbare) kaart. Met dat biednummer kunt u die avond op de te veilen goederen bieden.
Hoe biedt u? Dat is vrij eenvoudig. U neemt plaats in de zaal. De veiling begint doordat de veilingmeester de veiling opent. Hij geeft aan welk goed hij gaat veilen en noemt een vraagprijs. U kunt dan bieden door uw biedkaart in de lucht te houden. De veilingmeester ziet dat en zal het goed aan u verkopen als u de laatste bieder bent. Biedt een ander na u dan is deze persoon aan bod. En zo voort. Totdat niemand meer biedt en de laatste bieder koper wordt. De koop wordt voltrokken door de bekende hamerslag van de veilingmeester. Het bedrag dat met de hamerslag wordt bepaald noemt men het hamerbedrag. Let wel, u hoeft niet te vrezen dat als u eens op uw hoofd krabt u eigenaar wordt van een goed. De veilingmeester kan dat onderscheid (gelukkig) goed maken.
U kunt ook schriftelijk bieden. U vult dan tijdens de kijkdagen een aankoopformulier in met de uiterste prijs die u wilt betalen. De veilingmeester biedt vervolgens voor u en houdt rekening met uw limiet.
Tot slot: de koper betaalt aan het veilinghuis 27% opgeld (incl. BTW) over het hamerbedrag.
Na de veiling kunt u afrekenen en uw aankoop meenemen.
Inbrengen op een veiling, hoe doe ik dat?
U heeft een leuke antieke spiegel, gouden broche, schilderij of antieke kast en wilt die verkopen. Dat kan onder andere via een veiling(huis). U vraagt zich af hoe dat moet. En waarom veilen in plaats van verkopen aan bijvoorbeeld een antiquair of juwelier?
Het veilen gaat vrij eenvoudig. U brengt het goed naar het veilinghuis of maakt een afspraak met een taxateur van het veilinghuis bij u thuis.

Een groot voordeel van verkopen op een veiling is de marktwerking. Doordat op de veilingavond geïnteresseerden tegen elkaar opbieden is er kans op een hoge opbrengst. Een ander voordeel is dat u op een eenvoudige wijze een relatief grootpubliek bereikt zonder dat u daarvoor veel moeite hoeft te doen. Veilinghuizen trekken doorgaans veel publiek tijdens de zogenaamde kijkdagen, die, bij Ald Fryslân hét veilinghuis, plaatsvinden gedurende drie dagen voorafgaand aan de veiling. Door het door u ingebrachte goed tijdens die dagen kundig te "etaleren" wordt de aandacht van het publiek getrokken. Ald Fryslân hét veilinghuis, is gehuisvest in een pand dat zich daarvoor bij uitstek leent. Tijdens de veilingavond wordt het dan spannend: zijn er gegadigden en zo ja hoeveel brengt het goed op.

Als u een goed inbrengt dan kunt u vragen aan het goed een prijslimiet te stellen. Met andere woorden, als u vindt dat het goed tenminste een bepaald bedrag moet opbrengen en niet voor minder mag worden verkocht dan houdt het veilinghuis daarmee rekening. Blijkt er tijdens de veilingavond geen gegadigde die het goed voor een prijs hoger dan de limiet wil kopen dan wordt het niet verkocht.

Tot slot: u betaalt aan het veilinghuis een vergoeding van 20% (incl BTW) van de tijdens de veiling gerealiseerde koopsom.

Geen opmerkingen: